Alles over zwangerschapstesten

Wanneer testen? 

Als je zwanger bent, maakt je lichaam het HCG-hormoon aan. De aanmaak van dit hormoon begint al voor de eerste dag van je verwachte menstruatie. In de eerste weken van je zwangerschap verdubbelt de hoeveelheid hormoon ongeveer elke twee dagen. Met een normale zwangerschapstest kan je beginnen testen vanaf je NOD (niet ongesteldheidsdag = de dag waarop je je menstruatie verwacht). Omdat je vroeger dan deze dag reeds het HCG-hormoon aanmaakt, kan je principe reeds voor de NOD testen. Daarvoor kan je een vroege zwangerschapstest gebruiken. Deze zijn niet altijd even betrouwbaar.

 

Soorten zwangerschapstesten

De midstream

De midstream zwangerschapstest is veruit de bekendste en populairste zwangerschapstest. Je haalt het dopje van de zwangerschapstest af en dan kan je test in je urinestraal houden. Geen fan van dat idee? Dan kan je ook wat urine opvangen in een schoon en droog bakje en de test daarin onderdompelen. Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter. Hoelang je de test in de urine moet houden, kan per test verschillen. Het resultaat wordt aangeduid met een lijntje. Ook hebben deze test een ingebouwd controlestreepje. Verschijnt dit streepje niet, dan is de test niet goed uitgevoegd en is het resultaat niet betrouwbaar. Hoelang je op het resultaat moet wachten, kan ook per test verschillen. Lees wel het resultaat af binnen de aangegeven tijd anders kan er een indroogstreepje ontstaan.

Vb.: Action zwangerschapstest


De cassette

De cassette-test werkt met een pipetje. Je vangt de urine op in een schoon en droog bakje en druppelt met de pipet het correcte aantal druppels, zoals aangeven in de gebruiksaanwijzing, op de test. Het aflezen van de test is vaak hetzelfde als bij de midstreamtesten.

Vb.: Kruidvat zwangerschapstesten (2 voor 5 euro)


De dipstick

Deze testen zijn vaak het goedkoopst. Je kan ze vergelijken met een vereenvoudigde versie van de midstreamtest. Je kan deze test wel niet rechtstreeks in je urinestraal houden. De test is gewoon een papieren staafje die je in een bakje met urine houdt. Net als de midstream- en cassettetest kan je het resultaat aflezen aan de hand van streepjes. LET OP: Er staat op de dipstick een lijntje waar je rekening mee moet houden. Doop de stick niet verder dan dit lijntje in de urine.

Vb.: Sensitest dipstick

 

De digitale zwangerschapstest

Deze testen zijn vaak veel duurder dan de andere zwangerschapstesten maar geven een gevoel van zekerheid. Geen gedoe met het aflezen van streepjes. Ze werken wel op dezelfde manier als de midstream testen maar het resultaat is veel duidelijker. Op de test komt zwanger/niet zwanger of +/- te staan en soms kan je zelf aflezen hoeveel weken je zwanger bent. Hou er wel rekening mee dat deze testen het aantal weken weergeeft vanaf de bevruchting. Je verloskundige of gynaecoloog begint te tellen vanaf de eerste dag van je vorige menstruatie. Gemiddeld gezien zal je er dus nog twee weken moeten bijtellen.

Vb.: ClearBlue digital, Etos Digitale zwangerschapstest...


De vroege zwangerschapstest 

Deze test zien er vaak uit als de midstreamtesten maar zijn veel gevoeliger. De concentratie HCG moet dan nog niet zo hoog zijn om een zwangerschap te detecteren. Daardoor kunnen deze testen vaak enkel dagen voor de NOD uitgevoerd worden. De resultaten zijn wel minder betrouwbaar dan bij een test die uitgevoerd is op de NOD. Vaak worden dit soort testen afgeraden. Een beginnende zwangerschap is namelijk erg fragiel en kan dus nog altijd misgaan. Hoe vroeger je test, hoe groter de kans dat je een positieve test hebt en toch nog je menstruatie krijgt. Je lichaam detecteert namelijk of er iets mis is met de bevruchte eicel en beslist dan om de eicel eventueel toch nog af te voeren. 

 Vb. Kruidvat early zwangerschapstest, Action early zwangerschapstest...


Persoonlijke ervaring 

Ik heb enkele testen zelf al eens geprobeerd. De casettetest is inderdaad wat meer gedoe met het pipetje. Op zich geen enkel probleem maar er bestaan testen die volgens mij gemakkelijker zijn in het gebruik en toch even goedkoop. Midstreamtesten vind ik persoonlijk het gemakkelijkste. Het werkt snel en simpel. Geen goede met een extra pipetje zoals bij de cassette. De digitale test is dan weer pure luxe. Je krijgt een duidelijk resultaat maar dat komt natuurlijk wel met een stevig kostenplaatje. Ben je van plan vaak te testen? Dan zou ik niet altijd een digitale test kopen. Je kan dan een digitale test kopen als je vermoedt een streepje te zien op een gewone test maar toch nog twijfelt. Of als je een indicatie wilt hebben van hoelang je zwanger bent.


 


 

Reacties